Lokalområdet

Samfund

Fjord PtX markerer ikke kun en investering i milliardklassen (euro) i PtX. Som alle CIP-ledede projekter stræbes der efter en betydelig positiv indvirkning på både jobskabelse og klima i overensstemmelse med CIP’s etiske politik og FN’s vejledende principper. Det anslås, at anlægget vil generere op til 200 permanente arbejdspladser til støtte for lokalsamfundet og FN's mål for bæredygtig udvikling (SDG).


En ny branche

Fjord PtX vil understøtte den igangværende transformation fra fossil energi til vedvarende energi og give værdifuld læring, der kan føres videre til andre store PtX-projekter. Projektet har derfor potentiale til at fungere som en af katalysatorerne for en ny PtX-industri i Aalborg baseret på den viden og erfaring, der allerede er til rådighed. Ligeledes tilbyder Fjord PtX en unik mulighed for at styrke Danmarks rolle inden for produktion af eFuels og dermed sikre jobskabelse i næste generation af lagrings teknologier.

Emissionsfri varme

Emissionsfri fjernvarme fra Fjord PtX bliver en væsentlig bidragsyder til fjernvarmesystemet. Anlægget passer således godt ind i bæredygtighedsstrategien for det lokale forsyningsselskab, Aalborg Forsyning, som har til formål at diversificere deres portefølje af energikilder for at give mulighed for større fleksibilitet og tilføje fremtidige teknologier til forsyningskæden. Aalborg Forsyning har derfor vist interesse for at bruge overskudsvarmen fra den CO2-fri SAF produktion, hvilket er et godt eksempel på sektorsammenhæng som anbefalet i FN's Sustainable Development Goals (SDG).

Fjord PtX tilfører værdi til lokalsamfundet gennem:

  • Op til 200 fuldtidsansættelser
  • Fjernvarme af cirka 11.000 husholdninger
  • Omdrejningspunkt for en ny grøn industri inden for PtX

CO2 reduktioner

Med en estimeret CO2-reduktion svarende til den årlige CO2-udledning på cirka 122.000 biler, vil Fjord PtX yde et væsentligt bidrag til CO2-neutralitet. Fjord PtX vil genbruge 330.000 tons CO2 årligt fra affaldsforbrændingen på RenoNord svarende til CO2-udledningen fra 17.000 danske husstande. Derudover vil brugen af anlæggets overskudsvarme bidrage med en CO2-reduktion på yderligere cirka 13.500 tons emissionsfri fjernvarme.

Desuden vil Fjord PtX yde et bidrag på 200-400 MW til EU's målsætning på 40 GW brint elektrolyse i 2030. EU-strategien udtrykker ambitionen om, at brint i 2025 til 2030 skal være en integreret del af EU's energisystem med en målsætning om produktion på op til 10 millioner tons vedvarende brint. Anlægget bidrager desuden til Danmarks nationale målsætning om 4-6 GW brint elektrolyse i 2030.

  • CO2-reduktioner svarende til den årlige CO2-udledning på cirka 122.000 biler
  • 200-400 MW vedvarende brintproduktion
  • Fjord PtX vil genbruge cirka 330.000 tons CO2 årligt
Shutterstock 298605944 Scalewidthwzeymdbd